Jooksutehnika: lumine jooksuanalüüs

Kes laupäeva varahommikul õue / trenni sattus, see teab, et maa oli kenasti valge lumega (loe: vesine lörts) kaetud. Varajasest ajast lähtuvalt, oli külavälisel kergliiklusteel ainult üks sammurida, mis mind ootas. Mingil hetkel pöörasin sellele rohkem tähelepanu ja mõtlesin: ohoo, näed, jookseb!

Tegu oli 30-40 aastase meesterahvaga, pea kergelt paremale poole viltu, kere natukene liiga püsti, sörkis mõõduka tempoga. Ei, seda kõike ma ei lugenud tema jooksujäljest vaid ta tuli mulle pärast vastu 🙂

Vaatasin ta jooksutehnikat, kerehoiak oli tugev, aga üks-ühele kohe ei saanudki öelda otsevaates, kuidas ta maandus näiteks jala peale.
Kuid mis muud seal joostes ikka teha on, kui hakkasin jälgima tema jooksumustrit ja panema pilti kokku, mida olin näinud tema juures ja mida näitavad jäljed.

Tegin ühe pildi ka (valgust veel ei olnud, kell alles vähe):


1. + valged nooled on minu jooksusamm
2. ja 3. + punased nooled on võõra jooksusammud
4. on minu kõndimine

Mida me saame jooksutehnika kohta öelda?
Nr 2. juures on näha, et ta jookseb üle kanna.

Nr 3. ja punane nool -> parema jala varbad on väljapoole pööratud (mäletad, pea oli paremale poole viltu, raskuskese moonutatud, varbad kompenseerivad – tegelikult ei pruugi sellel olla nii must-valge seletus, aga see oleks ju ilus..)

Punased nooled näitavad ka jõujooni, kuhu keha tahaks liikuda, mis tähendab lisa energiakulu (selmet liikuda otse) ja võib ka koormata näiteks laisidekirme pinguldajat ja keskmist tuharalihast (nn. puusad väsivad pika jooksu lõpupoole ära).

Nr 1. näitab, et rullin välisküljelt pöia maha, kuna jälg on täisulatuses näha, siis “musitan” kannaga ka maapinda ehk lõdvestan säärelihaseid, mitte ei jookse pöia peal.

Valged nooled on suunatud peaaegu järgmise parema jala kannajälje suunas. Ma muidugi kõnnin ka varbad otse, kui paljud juba kõndides viivad varbad välja ja ega siis jooksusammul seda väga muuta ei õnnestu.

Nr 4. on kõnnisamm – kui jooksus käivad jalad tänu lennufaasile ja tasakaalu hoidmise vajadusele peaaegu üksteise taga mööda sirgjoont (peavad maanduma keha telgjoone all), siis kõndides asetuvad jalad üksteise kõrvale.

*********

Niimoodi ajugümnastikat tehes möödus hommikune 1.5h lenneldes. Ehk kui lumi taas maha tuleb, saab igaüks ise oma jooksutehnikat analüüsida.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s