Puhata ja mängida ka lastakse?

Pühapäeval sai joon alla tõmmatud ka “pühale üritusele” ehk Tartu Rattamaratonile. Eesti suvine hooaeg on kestnud juba 3.5 kuud, mis nii mõnelgi on tekitanud tunde, et aitab küll.. puhata tahaks ka.

See mõte on täitsa omal kohal, sest mingi hetk tuleb tõesti püksirihm lõdvaks lasta, et kõht saaks vabalt üle ääre vajuda 🙂
Tegelikult päris nii ei oleks vaja, aga puhkust tuleb võtta. Minu jaoks tähendab see eelkõige, et vaimsed akud laetakse jälle täis ja trennitahe tuleb suurema motivatsiooniga tagasi. Aga sama tähtis on taastuda füüsiliselt. Kuigi ma kujutan ette, et järjepidevad treenijad on nii kui nii spordisõltlased, kes ilma ei saa, aga mingi hetk tuleb soov ka puhata, välja lülitada, laiselda, lihtsalt olla.

Puhkusnädal

Jah, nädalakese võidki jalad seinale visata, süümepiinavabalt puhata. Kuigi tean, et mõne päeva pärast tekib väljakannatamatu soov juba taas trenni teha, siis piinan ennast ja ei lähe trenni, mis lõppeks kulmineerub väga kõrge treeningmotivatsiooniga. Siiski jalutamine, liikumine looduses jms. on sellel perioodil loomulikult oluline – diivanipadjaks pole vaja ka muutuda.

Puhkus on hea aeg mõelda järgmisest hooajast, panna paika eesmärgid ja strateegiad, kuidas seda saavutada (sellel teemal lähemalt järgmisel korral).

Loodus kutsub

Üleminekuperiood

Puhkusele järgneb nn. üleminekuperiood, kus alustad vaikselt treenimisega, aga seda kaootiliselt ja intuitiivselt ehk teed trenni siis, kui lusti on (usu mind, lusti on liigagi palju :)) ja sel perioodil on soovitav harrastada ka alasid, mida muidu ei tee (nt. pallimängud). Eesmärk on tutvustada kehale taas treenimist ja tunda sellest lihtsalt rõõmu – luba omale palju puhkepäevi ja hoia intensiivsus madalal ehk tõeline mugavustrenn.

Üleminekuperiood võiks kesta umbes paar nädalat, mis kokku teeb 3-4 nädalat tagasihoidlikku liigutamist. Ehk kui alustada nüüd puhkamist, siis uus hooaeg algab oktoobri keskelt, mil alustad eesmärgipäraste treeningutega.

Ootamatult teistsugused treeningud?

Ohud

Kuigi puhata on mõnus ja tunned, kuidas patareid energiaga täituvad, siis just see viimane võib osutuda ohuallikaks. Seda sel põhjusel, et tahtmine on suur, aga keha ei pruugi järgi tulla. Olles pikalt puhanud ja kergelt treeninud, on sinu kehelised võimed langenud võrreldes selle hetkega, mil sinu hooaeg lõppes. Kui nüüd suure hurraaga pihta hakata, siis võivad tekkida (ülekoormus) vigastused või hoopis veab organism alt ja jääd haigeks. Sestap tuleb koormusi samm-sammult tõsta ja lasta kehal uuesti harjuda – nii tagad parima arengu.

Ka üleminekuperiood ise võib valusalt hammustada, sest soovitus harrastada erinevaid spordialasid, võib olla vigastuste põhjustajaks. Pallimängud on tihti kontaktmängud, kus inimeste vahelised kokkupõrked võivad valusalt lõppeda. Ka võib ilmneda nii triviaalne asi nagu ootamatu lihasvalu, sest uus spordiala mõjutab lihaseid, mida sa muidu oma tavatreeningutes ei kasuta. See kõik võib lõpuks tekitada tunde, et mis puhkus see on, kui mul igalt poolt valutab 🙂

***********
Lihtne soovitus: puhka mõistlikult ja nii, et pärast tahab nii vaim kui keha taas treenima hakata.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s