Jooks, ratas.. aga suusatamine?

Rattast olen rääkinud maa ja ilm, nüüd räägime natukene ka jooksmisest. Suusatamisest? Ei, sellest mina ei räägi, aga kui hästi läheb, siis Ave Ojasoon räägib, peagi.

Kas ma ütlen seda juba miljonendas kord, et ma imetlen (või siis mitte:)) jooksulindil jooksjaid? No ma vähemalt imestan nende üle, sama on rattapukil (või veel hullem veloergomeetril) sõitjatega.

Igaljuhul kuigi viimastel päevadel kipub termomeeter langema sinna -10 kanti ja lubab rohkemgi, ei mõtlegi ma loobuda õues jooksmisest. Eile suutsid -9 külmakraadiga mu treenitavad teha 1.5h trenni, millest 20min tegime kerelihaste treeningut, milles üldse küsimus.

Aga kuidas siis sellistest tingimustest parim välja võluda?

Varustus ja riietus on kõige alus. Kihiline riietus on eriti abiks – vajadusel võtad ühe kihi ära või paned juurde. Kui me trennis soojendust teeme, siis on vest-jakk lisaks, põhiharjutuse ajal võtame ära ja kui taas ÜKEt ja venitusi teeme, saab kohe peale panna. Just selleks, et liiga külm või palav ei hakkaks.

Riietu natukene jahedamalt, kui kraad näitab. Eriti jooksus hakkab kehatemperatuur kiiresti tõusma ja kui isegi alguses tundub jahe, siis peale korralikku soojendust ja sörki, läheb juba heaks, aga higi ei hakka voolama.

Millega jõuamegi selle juurde, et mida külmem ilm, seda intensiivsem soojendus. Alguses kõnni mõni minut, siis sörgi ja siis võid teha dünaamilis venitusi. Kes tõeliselt külmakartlik, võib ju lausa kuuma dušši all enne käia, aga palju lihtsam on omada mingit kerget vesti, mida saab soojendusel seljas hoida ja pärast taskusse panna.

Talvine päikese loojumise aeg, udu tõuseb ja läheb järsult külmemaks.

Ole nähtav! Sombune ja pime aeg on meil siin – kanna helkurribadega ja värvilisi riideid, eriti kui pead liikuma autode läheduses.

Jookse võimalusel päeval ehk soojemal ajal. Eriti kui lähed pikemale jooksule, siis ongi hea selleks planeerida nädalavahetus, et ei peaks päikesetõusu ega -loojangu külmas pikalt liikuma.

Hoia sammusagedus kõrge. Nagu Facebooki SHE-grupis ka rääkisime, oleks optimaalne kadens 170-180 sammu minutis. Lihtne mõõta: loe 20 sekundi jooksul ära parema jala sammud. Kui saad ~30 on väga hästi. Kui kõvasti vähem, siis püüa sagedust tõsta, vajadusel alguses sammu pikkust lühendades. Kõrgel kadensil jooksed efektiivsemalt ja vähendad libisemise / vigastuste riski.
Jookse ennemini pehmel lumel kui jääl, kus libisemise oht on suurem.

Söö-joo piisavalt, enne ja pärast trenni. Kuna keha- ja välistemperatuuri vahe on talvel väga suur, siis kulutab keha ka rohkem energiat, et sind soojas hoida. Kui sa isegi treeningu ajal ei taha süüa-juua, siis tee seda nii enne kui pärast treeningut. Enne võiks süüa midagi kerget ja kiiresti imenduvat – hommikuhelbeid vms. näiteks ja pärast peaks saama täisväärtuslikku toitu – süsivesikuid, valke, rasvu ehk siis tavaline lõunasöök. Otsi ise, mis su kehale kõige paremini meeldib.

Põhiline on ju jooksmisest rõõmu tunda. Kas sa tunned?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s