Ujumistehnika: roteerimine ja käe lõdvestusfaas

Jätkame roteerimisega.
Iga tõmbega peaks keha roteerima küljelt küljele umbes 45-60 kraadi. Seda selleks, et käe tõmbesse kaasata suuri kerelihaseid. Kes kipub väga kõhu peale ujuma, kasutab ainult väikeseid käelihaseid, mis kiiresti väsivad.

Tähelepanek: kuigi keha roteerib küljelt küljele, siis pea on konstantselt paigal (hingamisele minnes loomulikult mitte). Kui peaga kaasa liikuda, tekitab see liigset veetakistust ja võib ka südame pahaks ajada.

Bilateraalne hingamine: alateadvuslikult roteerime me hingamisel rohkem. Kui aga hingata ainult ühele poole, siis kipub teise poole roteerimine unarusse jääma. Sestap on hea, kas teist poolt teadlikult sama palju roteerida või veelgi parem on hingata mõlemale poole, et tekiks sümmeetriline liigutus.

Roteerimine ja jalgade töö: jalad ei tööta mitte üles-alla, mis võib roteerimist vähendada / raskendada vaid käivad kaasas keha roteerimisega.

Mida roteerimine annab su tehnikale?

  1. See laseb veest väljas olevat kätt paremini ette tuua.
  2. Roteerimine vähendab õlgades pinget ja seega ka vigastuste tekkimist.
  3. Nurga all olev keha lõikab vett palju puhtamalt ja vähendab veetakistust.
  4. Selles asendis rakenduvad veealuses kätetöös tööle ka suured kere-, rinna- ja seljalihased.

Käe lõdvestusfaas
Väga tihti näeb, et käe üle toomine tekitab õlas pingeid ja käsi tuuakse ette sõrmed ees. Ideaalis peaks käe ette tooma kõrge küünarnukiga, mis “juhib teed” ja sõrmed tulevad ette alles peale keskkoha ületamist.
Keskendu sellele, et esimesena tuleks veest välja küünarnukk, mitte sõrmed.

Sirge käega lõdvestus:
Kuigi basseinivõistluseid vaadates näeb peaaegu ainult kõrge-küünraga-ületoomist, siis avaveeujumises läheb üha rohkem “moodi” sirge käega üle tulemine. Sest “keev” vesi ja kalipso muudavad kõrge-küünra kasutamise keerulisemaks (küünart peav veel kõrgemale vee kohale tõstma ja kalipso ikkagi piirab natukene õlgade vabadust) ja sirge käsi võib aidata seda kompenseerida. Proovi ja katseta.

Sari “Ujumistehnika” koosneb järgnevatest artiklitest:


PS! Kõik fotod on illustratiivsed ega pretendeeri 100% ideaalsele tehnikale.

2 kommentaari “Ujumistehnika: roteerimine ja käe lõdvestusfaas

  1. kris ütles:

    Karmen, ehk pisut kommentaare triatloni kontekstis väitele “avaveeujumises läheb üha rohkem “moodi” sirge käega üle tulemine.” Kuidas siis peaks ikkagi kätt ületooma, eriti kui vilumust pole ka basseini tehnikate osas veel.

    Meeldib

  2. Karmen Reinpõld ütles:

    Elasin mõni aeg internetivabas tsoonis, sestap ka vastuse viibimine.

    Mis on käe ületoomise eesmärk? Kätt lõdvestada ja seda õigesti vette panna. Lõdvestuse tegelikult pole vahet, kuidas kätt üle tuua, kui suudad seda samal ajal lõdvestada. Õige käe vette paneku jaoks on aga oluline, et käsi tuleks ülevalt otse õla ette. Aga mida ma igapäevaselt näen on see, et kätt tuuakse “jõuga” sõrmed ees kõrvalt kaarega ette, nii et tavaliselt tekib ka pea kesktelje ületamine (cross-over) ja mingisugust lõdvestust ei teki, just õlgades on pidev pinge.

    Siin üks video sirge käe ületoomisest: http://www.youtube.com/watch?v=awL6Wzdm9j4

    Üks viis, kuidas ma kõrget küünarnukki õpetan on visualiseerimine, et kui tõukefaas on tehtud, siis keegi võtab su küünrast kinni ja tõstab selle esimesena välja – küünarnukk juhib liikumist kuni õlgadega paralleelseks saamiseni ja edasi liiguvad sõrmed ette.

    Lihtsam harjutus on see, et kätt ette tuues pead sõrmedega kergelt läbi vee tõmbama.

    Roteerimine küljelt küljele muudab kõrge küünra või sirge käe ettetoomise märgatavalt lihtsamaks.

    Ma ei tea, kas ma nüüd vastasin esitatud küsimusele, aga olen alati valmis seda vastust täiendama.

    Meeldib

Lisa kommentaar