Triatlon: Varustus ehk vol. 7

Kuna triatlonis on tegemist kolmikalaga, siis tuleb ka varustuse hankimisel selle “pisiasjaga” arvestada.
Samas ütlen kohe alguses ära, et võistlemise jaoks pole vaja tippvarustust ja esimesed võistlused saab ilusti läbitud täpselt selle varustusega, mis kodus sportimiseks leidub. Aga nagu tihti juhtub, siis peale esimest võistlus läheb hammas verele ja nii seda varustust koju kogunema hakkab.

Ja loomulikult on spetsiaalse varustusega mugavam võistelda ning seda eriti nendele, kelle jaoks ka tulemus tähtsust omab.

Selles postituses on ära toodud pildid elust enesest ehk see varustus, millega mina ise igapäevaselt võistlen, et anda edasi seda reaalsuse tunnetust, mitte näidata klantsitud pilte internetist.

Triatlonikombe

Triatlonikombe peamine eelist on just sellest, et sellega saab läbida terve võistluse alates ujumisest kuni jooksmiseni, ilma, et peaksid vahepeal riideid vahetama.

Triatlonikombe Saku Sprindi jooksuetapil

Kombesid on nagu ikka erinevas hinnaklassis. Mis neid siis eristab? Põhilised erinevused on materjalis ning nn. rattapadjas. Kallimad kombed on vetthülgavad ning see vähenegi kuivad rattasõidul hetkega.
Triatlonikombe padi on väga minimaalne, aga millegi pärast vägagi piisav.
Samas on erinevat tüüpi rattapatju – nn. klassikaline hea padi, mida näed rattapükstel, aga väga minimaalses variandis või olen ka näinud suhteliselt fliisi-põhist “patja”.

Peale sellise nagu pildil, on veel olemas kaheosaline kombe, mis sobib hästi pikkadeks distantsideks (metsapeatused jne.). Veel eristab kombesid nn. tuulutusmaterjalid, lukud, taskud või nende puudumine.

Kalipso

Kalipso valimisest jms. kirjutasin juba täpsemalt ujumise postituses.

Saku Sprint

Kel vähegi huvi triatloni ja avaveeujumise vastu, siis soovitan soojalt see investeering ära teha – eesti suved on sellised, et isegi suplemise jaoks on hea kalipsot omada 🙂

Ujumismüts + -prillid

Mida jälgida ujumismütsi juures? Kuigi materjal on tähtis ja soovitan eelistada silikoon mütsi, siis teise tähtsa asjana tasub tähele panna suurust. Kui sul on pikad juuksed või suur pea, siis tihti kipuvad need “one size” mütsid väikseks jääma. Eriti neile, kes eelistavad, et kõrvad on mütsi sees. Teiseks on inimesi, kelle pea kuju lihtsalt kunagi ei saa mütsidega sõbraks – ikka tulevad need lõpuks ära ja sellisel juhul on soovitav võistlustel kanda odavaid mütse, mille kadumisest pole kahju.

PS! Tervitan kahe käega päeva, kui meie ujulates muutub ujumismüts kohustuslikuks kõigile.

Silikoonmüts + prillid

Ujumisprillid. Esimene ja kõige tähtsam on see, et ujumisprillid sobiksid sinu näoga ehk ka kuivalt tekiks kerge vaakum näo ja prillide vahele.
Peale seda võib vaadata, kas tahaksid selgeid või tumendatud klaase. Kuigi avavees soovitatakse tumedaid (päike paistab silma ja pimestab), siis olen ka kuulnud, et on inimesi, kes eelistavad ka õues heledaid klaase.

Numbrivöö

Kuna triatlonis ei tohi ujumise ajal numbrit kanda, rattasõidus peab see olema seljal ning jooksus ees, ongi väljakujunenud nugav numbrikumm või -vöö.
Väga lihtne ja soodne on see valmistada ise – osta nööbiaukudega püksikummi, õmmelda ühte otsa nööp ja ongi reguleeritav vöö valmis. Numbri kinnitad sinna haaknõeltega.

Numbrivöö

Teine variant on osta spetsiaalne vöö nagu on näha pildil. Põhiline eelis selle konkreetse vöö ja isetehtud vöö ees on see, et ostetud vööl on nn. geeli aasad, kuhu on mugav geelid vahele panna, eriti kui kombel taskut ei ole.
NB! Kasutatud pakendeid ei tohi mitte mingil juhul visata rajale. Kui taskuid pole, siis pane pakend püksisääre vahele ja viska ära kas joogipunktis, kus seda teha võib või jäta vahetusalasse.

Ratas

Oeh, ratas… teema, mis vajaks täiesti eraldi postitust kõigi oma nüanssidega. Aga ma katan selle hästi üldiselt hetkel.
Enamus triatloni võistlustel on tuulessõit keelatud, mis lubab kasutada spetsiaalset eraldistardi- ehk triatloniratast. Kuigi ka raamigeomeetria on maanteerattast erinev, siis kõige teravamalt torkab silma just lenksu erinevus, millel on võimalik sõita väga aerodünaamilises asendis.
Samas võibki seda kasutada ainult üksi sõitmisel, sest etteulatuvad torud võivad grupis sõites osutuda ohtlikuks.

Eraldistardi ehk triatloni ratas
Maantee- ehk grupisõidu ratas

Grupisõidu- ehk maanteeratas. Siingi torkab silma just lenksu erinevus, kus on tegemist nn. oinasarvedega. Triatloni olümpia distantsil on lubatud grupisõit ja sellest lähtuvalt tuleb kasutada ka selleks sobivat ratast. Tingimusteks on, et eraldistardi lenksu torud ei tohi ulatud pidurilengidest ettepoole ja need oleksid sillatud ehk üksteisega kaarjalt ühendatud.

Loomulikult saab rattaosa läbida ka maastikurattaga, aga kes korra on maanteeratta selga istunud see naljalt sellest enam ei loobu 🙂

Rattakingad

Nii nagu ei taheta enam maanteerattast loobuda, ei minda tagasi ka “ketsiga”:) sõitmise peale, kui korra on kinga proovitud. Mis seal imestada? On ju kingaga kordades lihtsam edasi liikuda.

Maantee rattakingad

Toon siia välja põhierinevuse tavalise maanteerattakinga ja triatlonikinga vahel.
– maanteeratta kinnitused avanevad nn. sissepoole, triatlonis väljapoole. Seda just seepärast, et avatud kinnitus ei puutuks rattaga kokku;
– tüüpiliselt on triatlonikingal 1-2 suurt krõps-kinnitust;
– triatlonikingal on kanna juures suur aas, kust on mugav kinni haarata ja king jalga tõmmata;
– triatlonikingal on rohkem õhutusavasid ja tihti puudub ka “keel”;
– lisaks on tehtud kinga sisemus selliseks, et soodustada paljajalu sõitmist.

Kiiver + päikeseprillid

Tegelikult sobib väga hästi tavaline rattakiiver, mida on näha maanteerattaga pildil ja niimõnigi eelistab seda parema ventileerivuse pärast. Samas annab saavutussportlasele spetsiaalne eraldistadikiiver kindlasti eelise.

Eraldistardi kiiver + prillid

Kas panna ette ka päikeseprillid? Keelata ega sundida ei saa, aga mina panen alati, sest mitte päike ei ole mu vaenlane (kuigi mu tundlikud silmad vaidleks vastu) vaid just putukad on tõelised ohuallikad. Paar kogemust on olnud ja rohkem ei taha sellega riskida, et suurel kiirusel mingi objekt silma lendab. Ehk soovitan soojalt!
Kui lendavatest objektidest veel rääkida, muidugi võiks suu ka siis juba kinni hoida 🙂

Jooksusussid

Et vahetusalas kiiremini tegutseda võid jooksususside tavapaelad vahetada, kas kummide vastu või lisada neile kiirkinnituse. Ka on olemas kohe spetsiaalsed jalanõud, millel küljes ühe käega pinguldatavad “paelad”.

Jooksusussid

Samas on siin pildil näha, et ka jooksutossude kanna juurde on kinnitatud lisakeel, millega tosse lihtsam jalga tõmmata. Ning mis teeb nad veel triatlonisõbralikuks on talla all olevad augud – kallad kuuma ilmaga vett pähe, aga lirtsuma ei hakka. Ka paduvihmas on nendega mugav joosta – nagu kuiv suss oleks jalas.
Kolmandaks on ka sisemus tehtud palja jala sõbralikumaks, aga minu jalg üleliia sõbrustama ei kipu 🙂

Müts / nokk

Väike, aga tubli lisaabiline – jooksumüts või -nokk. Päikesepaistelisel päeval tekitab ta su silme ette varju ja petab aju, et polegi nüüd kuum. Lisaks hoiab ujumise ja rattasõiduga sassi läinud juuksed ilusti peidus 🙂

Jooksumüts

Kui on kuum, siis tasub vett kallata mütsi alla otse juustele, sest minu paruka puhul märjast mütsist küll jahedamat tunnet ei teki. Samas hoiab müts niiskuse juustes ja päike ei kuivata nii kiiresti.

Ma ei oskagi öelda, mis selle mütsi juures veel nii head on, aga ilma selleta ma enam ei jookse ei trennis ega võistlusel. Vahetusalast haaran ta lihtsalt kaasa ja jooksu peal sätin pähe. Nii ei kaota ma aega, aga ükspuha kui lühike distants, kuidagi parem on joosta.

***
Kui sulle nüüd tundub, et seda varustust on küll ja rohkemgi veel, siis püüa minna triatloni võistlusele (või hankida varustus), kui su peres võistleb neli inimest… Läks kohe kergemaks, eks 🙂

Aga millist varustust sina ise kasutad ja soovitad?

Antud kirjutiste sari koosneb erinevatest artiklitest:

4. Ratas
5. Jooks

2 kommentaari “Triatlon: Varustus ehk vol. 7

Lisa kommentaar